Hoewel de maatregelen tegen het coronavirus ons leven flink veranderen, merken sommige mensen daar maar weinig van.
Wie in een zelfvoorzienend ‘Earthship’ woont, hoeft z’n leven nauwelijks aan te passen.
De bewoners van Earthships leven doorgaans ver weg van de grote stad. Ze verbouwen hun eigen voedsel en wekken hun eigen energie op.
Een dag in quarantaine is voor de Canadees Craig Cook niet anders dan alle andere dagen.
Door de pandemie overweegt hij een kas te bouwen, maar verder is zijn leven niet veranderd. Hij hoeft niet in lange rijen voor de supermarkt te wachten en knipt geen T-shirts en theedoeken om tot mondkapjes. En als hij honger heeft, loopt hij naar zijn moestuin en plukt hij verse groenten en fruit.
“Ons leven is door de lockdown totaal niet veranderd”, zegt Cook tegen Insider.
En dat heeft hij te danken aan het huis waarin hij woont.
Zo is het leven in een Earthship
Het huis van Cook en zijn vrouw is volledig zelfvoorzienend. Het stel is jaren geleden met pensioen gegaan en is toen een huis gaan bouwen door materialen, zoals flesjes en oude autobanden, te upcyclen. Hun woning reguleert zelf de warmte, vangt regenwater op en is tegelijkertijd een soort kas, zodat ze binnen groente en fruit kunnen verbouwen.
Dankzij de zonnepanelen en windmolens zijn ze ook wat betreft ook met het stroomgebruik volledig zelfvoorzienend.
"Wat er in de buitenwereld ook gebeurt, het heeft geen invloed op ons leven", zegt Cook.
Architect Michael Reynolds bouwde het eerste Earthship in de jaren 70
Over de hele wereld zijn er ongeveer 3.000 Earthships. Het grootste staat in de Amerikaanse staat New Mexico, waar de oprichter van de beweging woont.
"De gedachte erachter was dat de manier waarop we leven niet heel stabiel is en ook niet heel ecologisch verantwoord", zegt Reynolds tegen Insider. "Daarom wilde ik een huis bouwen waarin ik wel op een verantwoorde manier kon leven."
Omdat er in die tijd hele bossen werden gekapt voor hout en er steeds grotere vuilnisbelten ontstonden, wilde Reynolds een huis bouwen van bierblikjes.
Dat idee sprak meer mensen aan en Reynolds kwam ook op het idee om oude banden en flesjes te gebruiken om muren te bouwen.
In de afgelopen decennia kwam Reynolds erachter dat mensen zes essentiële dingen nodig hebben om te overleven: eten, energie, schoon water, een dak boven hun hoofd, een manier om om te gaan met water en een riool.
Een Earthship heeft al die zes dingen.
Een typisch Earthship is voor een deel ondergronds gebouwd, waardoor de grond helpt de binnentemperatuur te reguleren. Grote ramen op het zuiden zorgen ervoor dat het gebouw opwarmt en dankzij de warmte van het zonlicht kun je er voedsel verbouwen.
"Als je een oplossing probeert te bedenken voor het coronavirus terwijl je in een Earthship zit, zie je dat dit wel echt de richting is die we op moeten", zegt Reynolds.
Lockdown zet je aan het denken
Mark Fleischhaker woont in het Darfield-Earthship in Canada. Hij nam het huis over van een ander gezin dat twee jaar geleden wilde verhuizen.
"Voor mij voelde dit heel normaal, omdat ik altijd al op deze manier leef", zegt hij tegen Insider. Fleischhaker slaat regelmatig grote hoeveelheden eten in, want de dichtstbijzijnde supermarkt is voor hem een halfuur rijden.
Sinds het begin van de lockdown heeft hij nog geen bezoekjes aan de stad hoeven af te leggen. Alles wat hij nodig heeft, wordt bij tankstations verkocht, maar zelfs daar hoeft hij niet vaak heen.
Fleishchaker heeft nog stukken hert en vis van het vorige seizoen in zijn vriezer, en de vorige bewoners hebben een hoop tomatensaus en ingeblikte perziken en peren voor hem achtergelaten. Daarnaast verbouwt hij eten in zijn tuin.
"Mensen maken zich hier niet zo druk", zegt hij. "In de steden is dat wel zo."
Daarnaast denkt hij dat mensen in steden individualistischer zijn. In de omgeving waar hij woont, helpen mensen elkaar veel. Ze helpen met klussen, ruilen onderling zaden en organiseren etentjes voor elkaar.
Interesse in Earthships stijgt door lockdown
De bewoners van Earthships die Insider sprak, zeggen dat de interesse in hun manier van leven is gestegen dankzij de pandemie.
Ze denken dat dat komt doordat veel mensen nooit eerder in hun leven zoveel binnen zijn geweest als nu. En dat biedt ruimte om na te denken over de manier waarop je leeft.
Reynolds staat aan het hoofd van de Earthship Academy, waarmee hij onlinecursussen aanbiedt aan landeigenaren die een Earthship willen bouwen.
Die cursussen zijn nu populairder dan ooit. De afgelopen decennia groeide de interesse gestaag, maar nu ziet Reynolds een grote piek.
"Dit maakt mijn werk van de afgelopen 50 jaar echt de moeite waard", zegt hij. "Het is duidelijk dat we de juiste kant op gaan."
Financiële redenen zijn ook een drijfveer
Ook de inbox van Craig Cook uit Canada stroomt vol met mailtjes van geïnteresseerde mensen. "Velen schrijven dat we ze echt de ogen hebben geopend", zegt Cook.
Cook schat dat zijn Earthship van 280 vierkante meter hem omgerekend ongeveer 65.000 euro kostte om te bouwen. Dat deed hij zelf, samen met zijn vrouw, dus in dat bedrag zijn geen arbeidskosten meegerekend.
De enige vaste lasten die hij nu heeft, zijn die voor het stuk grond waar hij woont. Hij heeft geen elektriciteitsrekening, gebruikt geen gas en heeft geen hypotheek.
"Door die maandelijkse lasten krijgen mensen het zwaar", zegt Cook. Daardoor is niet alleen duurzaamheid een reden om op deze manier te leven, maar financiële onafhankelijkheid ook.
"We zijn ontzettend blij dat we hier kunnen wonen en dat we dit allemaal hebben", zegt Cook. "Daar hebben we echt geluk mee. Maar er zit ook een hoop werk in dat geluk."
Ook Fleischhaker ziet dat steeds meer mensen interesse hebben in zijn manier van leven. Hij krijgt veel berichten van vrienden die bij hem langs willen komen.
"Het is moeilijk om je hier te vervelen. Mensen in de stad hebben niks meer te doen en zijn op zoek naar manieren om zichzelf te vermaken en projectjes om zich mee bezig te houden", zegt hij. Ze willen bijvoorbeeld zelfvoorzienend worden.
Fleischhaker is al bijna zijn hele leven bezig met hoe hij zo onafhankelijk mogelijk kan zijn. "Alle keuzes die ik maak zijn daarop gericht."
Hij zegt dat het maken van een kleine moestuin in je tuin of op je balkon een goed begin is. Daarnaast is het verstandig om te leren hoe je groenten kunt inmaken, zodat je ze zo lang mogelijk kunt bewaren.
Ben je in voor een wat groter project? Dan kun je thuis een systeem bouwen waarmee je regenwater opvangt, of je kunt zonnepanelen op je dak leggen om zelf je energie op te wekken.
We kunnen niet allemaal in Earthships wonen
Hoewel er niet genoeg ruimte is om allemaal in zelfvoorzienende Earthships te wonen met grote moestuinen, hoopt Reynolds dat bestaande woningen kunnen worden aangepast zodat ze zelfvoorzienend zijn en dat nieuwbouwwoningen in de toekomst aan bepaalde eisen moeten voldoen.
Hij denkt dat het lastig is om de omslag naar zelfvoorzienend wonen te maken omdat we te veel waarde hechten aan bepaalde (culturele) tradities.
Desondanks hoopt hij dat mensen de impact die ze hebben op de planeet belangrijker vinden dan het volgen van tradities. "Zorg eerst dat je je zaakjes op orde hebt, en ga je daarna pas bezighouden met tradities en esthetiek."